Валута
BGN
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Най - използваните пластмаси

Най - използваните пластмаси

 

PMMA Полиметилметакрилат (Плексиглас)
синтетично (акрил) стъкло, познато още като акрил. Вид прозрачна пластмаса с плътност около 1.1 g/cm³ с по-добри качества от обикновеното стъкло във всеки аспект, освен температурната му устойчивост, тъй като става еластично и гъвкаво при температури от 200°C. Използва се като заместител на стъклото. Известен е по света с търговското си име – плексиглас, собственост на един от най-големите химически концерни Rohm Haas (в момента Evonik).

Залепянето му с лепила на хлороформна основа създава много здрава и трайна връзка, тъй като хлороформът разпада полимерната молекулна верига и след изпарението му тя отново се възстановява.Едно от най-разпространените приложения на плексигласа е в рекламната индустрия, намира приложение при изработката на стелажи, контейнери и всякакъв подобен вид изделия от плексиглас.

Виждаме акрилни плоскости всеки ден, дори и по малкия екран – всички стъклени маси и подове са изработени от изключително здравия плексиглас. Заради здравината си при големи дебелени се използва и от военните.

PVC Поливинилхлорид
е твърда пластмаса, която обикновено се смесва с по-меки материали. Това е третият най-произвеждан вид пластмаса в света след полиетилена и полипропилена.

Около 40 милиона тона се произвеждат годишно. PVC има две основни форми: твърд и гъвкав. Използва се в промишлеността, най-често за производството на тръби за обратна вода.

Едно от най-популярните приложения на PVC-то е производството на рекламно фолио и медии за печат. В зависимост от сложността на технологията на производство то може да постигне уникална трайност и здравина и може да се използва дори и за цялостно облепване на автомобили.

Това е една от най-разпространените видове пластмаси в света. Заради сравнително силната си токсичност все повече правителствата се ориентират към закони за намаляване и дори забраняване на поливинилхлорида.

PS Полистирол
е абсолютно прозрачна пластмаса, позната на повечето хора като бял стиропор, който също бива използван за топлоизолация. В европа е разпространен експандиран полистирен (EPS). Известен е още като стиропор, фасаден стиропор и други – представлява смес от около 5% полистирен и 95% въздух.

Другата му разновидност е екструдиран полистирен (XPS) под запазената марка Styrofoam (Dow Chemical). В САЩ това название се е разпространило за всяка разновидност на полистирена. Марката на „Шмит Холдинг“ (Австрия) е Austroterm за EPS и XPS. Марките на гръцката фирма „Фибран“ са Fibran за XPS и Izolmak-fibran (MK) Termopor за EPS. Марката на немската фирма BASF е Styrodur за XPS.

Характерен е със своята със слаба деформируемост, която може да бъде изливана във форми с фини детайли. От него се изработват и ученически материали, като пластмасови чаши, малки прозрачни кутии, линии и други геометрични принадлежности. Тънък слой от прозрачен полистирен често се използва като стандарт при инфрачервена спектроскопия.

ABS Акрилонитрил-бутадиен-стирен
е широко разпространен удароустойчив термопласт, използван за производството на леки твърди продукти, като тръби, детски конструктори,компютърни кутии, монитори, принтери и съдове за храни (напр. кофички за кисело мляко). Той е кополимер, образуван чрез полимеризацията на стирен и акрилонитрил в присъствието на полибутадиен.

Заради голямата си здравина и относително ниска цена е един от най-използваните материали за производство на автомобилни детайли.

Някои видове ABS могат да се разрушат под въздействието на слънчевата светлина. Това става причина за едно от най-обширните и скъпо струващи изтегляния от пазара на автомобили в историята на САЩ.

Ние предлагаме материала в няколко цвята за гравиране, но винаги предупреждаваме клиента, че материала не е подходящ за външни условия.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари